Dercor wijnen

  • GRATIS klantendienst 056 53 37 57
  • EENVOUDIG en SNEL bestellen
  • kopen in VERTROUWEN
  • |
  • |
  • Registreren
banner image Dercor wijnen

Portugese wijn is van oudsher aanwezig in de wijnwereld. Toch zijn Portugese wijnen (nog) niet heel bekend in Nederland. Dit komt mede doordat Portugal geografisch en soms ook politiek nogal geïsoleerd was van Europa. Toen Portugal in 1986 toetrad tot de Europese Gemeenschap kwam er een einde aan het isolement, en dit zorgde voor investeringen in de wijnindustrie. Nieuwe roestvrijstalen wijnmakerijen schoten als paddestoelen uit de grond, en met een aantal vooruitstrevende wijnmakers (waarvan een paar Australiërs) kan Portugal nu haar voordeel doen van de opmerkelijke wijnbouwerfenis. Op dit moment staan Portugese wijnen op de zevende plek van de ranglijst.

Portugese wijnen kennen vier rangen en wijnstreken. De eerste, Denominacïo de Origem Controlada (DOC) omvat streken in het noorden, zoals de Vinho Verde en Bairrade en een aantal verstrekte wijnen als port, Madera en Setubal. De tweede rang bestaat uit kleine nieuwe regio’s met de naam Indicacáo de Proveniencia Regulamentada (IPR). De derde en belangrijkste rang, vooral in het zuiden, is de Vinho Regional. Deze omvat grotere gebieden en de voorschriften zijn soepeler. Er zijn acht regio’s en een paar subregio’s: Alentejo, Ribatejo, Terras do Sado en Estremadura zijn de Vinhos Regionais, die op de meeste etiketten staat. Portugese wijnen buiten de DOC, IRP of Vinho Regional hebben ‘Vinho de Mesa’ (tafelwijn) op het etiket staan.

Bekende en grote druivensoorten als de Cabernet Sauvignon en de Chardonnay komen niet of nauwelijks voor in Portugal bij de produktie van Portugese wijn. Het land is juist zeer rijk aan hele bijzondere inheemse druivenrassen, zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Franca, Arinto, Baga, Trincadeira en Loureiro. Met deze rassen met speciale eigenschappen die nergens anders ter wereld voorkomen, kan Portugal zich gemakkelijk onderscheiden van andere wijnlanden. Portugese wijn is dus in dat opzicht een spannende wijn in opkomst.

Portugal
Onze merken

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2021 Dercor wijnen - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce